Macaristan tarihinde elliden fazla kral, sonuncusu 1916'da IV. Charles'a kadar, bununla taç giymiştir. İlk olarak 1256'da Kutsal Taç olarak adlandırılmıştır. Günümüze ulaşan bilinen iki Bizans tacından biridir, diğeri ise yine Budapeşte'de, Macar Ulusal Müzesi'nde bulunan, biraz daha erken tarihli Monomakhos Tacı'dır. Macar taç giyme amblemi Kutsal Taç, asa, küre ve pelerinden oluşur. Kürenin üzerinde Macaristan Kralı I. Charles'ın (1310-1342) arması vardır.
Tacın yapısı ve eşyaları
Ön taraftaki emaye resim Pantokrator İsa'yı tasvir eder. İsa'nın sağında ve solunda bulunan çerçevede baş melekler Mikail ve Cebrail'in resimleri, ardından Aziz George ve Demetrius ile Cosmas ve Damian'ın yarı boy resimleri yer alır. Tacın arkasındaki kemerli çerçevede İmparator VII. Michael Doukas (1071–1078) tasvir edilmiştir. Sağ tarafta Macar Kralı I. Géza'nın (1074–1077) bir resmi ve Yunanca yazıt vardır: ΓΕΩΒΙΤΖΑϹ ΠΙΣΤΟϹ ΚΡΑΛΗϹ ΤΟΥΡΚΙΑϹ ( Geōbitzas pistós králēs Tourkías , "Türklerin ülkesinin sadık kralı I. Géza" anlamına gelir).
Macarlar için çağdaş Bizans adı "Türkler" iken, Doğu Ortodoks Kilisesi'nin Macar kolu, Konstantinopolis'in yargı yetkisi altında, "Tourkia Metropolitenliği" (Macaristan) olarak adlandırıldı ve bu kilisenin başı "Tourkia Metropolitenliği" (Macaristan) idi. Bizans devletinin hiyerarşisinde alışılmış olduğu üzere, imparatorların üslubu ile Macar kralının üslubu arasında, Géza için yaygın Güney Slavcası "kral" kelimesinin Helenleştirilmiş bir biçimi kullanılarak net bir ayrım yapılmıştır. Azizler ve Yunan hükümdarlarının haleleri vardır, ancak Géza'nın yoktur. İmparatorların isimlerinin yazıtları kırmızı, Macar kralınınki ise koyu mavi veya siyahtır.
Corona graeca'da tasvir edilen Géza'nın Kral Géza I değil, Aziz Stephen'ın babası olduğu yönünde başka bir görüş daha vardır . Bu görüş, Büyük Prens Géza'nın (972–997) taçsız olarak corona gracea'da tasvir edilmiş olması ve kraliyet asasını taşıması gerçeğiyle doğrulanmaktadır.